Creatief én gestructureerd

De juiste keuze voor een videoproductie

De realisatie van een film of video is deels creatief maar vooral ook gestructureerd. Als wij gevraagd worden een video te maken, volgen we een gestructureerd pad om er voor te zorgen dat de opdrachtgever uitermate tevreden is over het resultaat. We beginnen met onze treatment checklist. 

De juiste vragen

Met een treatment checklist zoeken we met de klant naar de antwoorden op vragen als:

  • Wat is de boodschap die de video of film moet uitstralen?
  • Welke USP’s moeten in de boodschap zitten?
  • Voor wie is de video bestemd (doelgroep)?
  • Wat wil je bereiken met de film of video?
  • Hoe en waar moet de film vertoond worden?
  • Is het een film voor in de boardroom of voor social media?

Dit soort vragen, tijdens een eerste gesprek met de opdrachtgever, geven ons een richting voor het soort productie. 

Stijl van de video

De volgende stap is het schrijven van een synopsis. Deze bestaat uit hooguit 1 A4tje waarin de stijl van de film staat beschreven. Vooral de doelgroep bepaalt deze stijl. De jeugd triggert op andere zaken dan bewoners van een seniorencomplex.

Ook wordt in de synopsis beschreven of er interviews in de film zitten, of we gebruik maken van een voice over en bepalen we het soort muziek. Er zou ook voor gekozen kunnen worden om een animatie te maken in plaats van een film. Deze synopsis gaat ter controle naar de opdrachtgever en kan daarmee worden aangepast. De synopsis is al het begin van het creatieve proces.

Creatieve mix voor passend script

Na goedkeuring door de opdrachtgever van de synopsis laat een van onze scriptschrijvers zijn creatieve brein werken. Hij gebruikt de synopsis en allerlei andere input van de opdrachtgever om een script te schrijven.

In het script staat per scène beschreven wat je ziet en wat je hoort. Voice over teksten staan volledig uitgeschreven en verwachtte antwoorden van interviews staan ook in het script. Als het script door de opdrachtgever is goedgekeurd is het verhaal in principe klaar. Er hoeft alleen nog maar gefilmd te worden.

Filmdag met complete ploeg

Afhankelijk van de grootte van het project wordt er een cameraploeg samengesteld. Het filmen doen we met een of twee full HD camera’s. Er is meestal naaste de cameramensen ook een regisseur mee.

Eventueel wordt er extra kunstlicht opgesteld. We doen alles voor een mooi plaatje. We hebben erg veel geduld tijdens de opnames en vooral bij interviews. De sprekers moeten zich op hun gemak voelen. En dat horen ook weer van hun terug.

Montage in hoge kwaliteit

Na de opnames gaan we monteren. We volgen tijdens de montage het script. De voice over wordt ingesproken bij ons of bij de stemacteur in de studio. De voice over en de uitgezochte muziek wordt bij de montage gevoegd. Grafische animaties en eventuele ondertiteling wordt aan de film toegevoegd.

De kwaliteit van beeld en geluid moet aan de hoogste eisen voldoen. De eerste montage is klaar en wordt op een beveiligde plek op internet gezet en laten we beoordelen door de opdrachtgever. Eventuele wijzigingen kunnen daarna worden doorgevoerd.